Deze week viert ons land haar nationale feestdag. En ook de chefs van de op-en-top Belgische maaltijdboxleverancier Foodbag vieren lustig mee. Om deze hoogdag in de kijker te zetten, zijn enkele van de 35 gerechten waaruit je deze week kon kiezen typisch Belgisch, maar mét een twist. Zoals varkenshaasje met champignons, Brussels stoemp met veggie balletjes en een stoofpotje met frietjes en een witloofsalade, telkens afgewerkt met een vleugje Belgische trots en een snuifje vaderlandsliefde. Sowieso kiezen de chefs van Foodbag voor al hun gerechten voor seizoensproducten en kwalitatieve ingrediënten van Belgische bodem. Van forel uit de Amblève over Ardeense Buffelmozzarella tot Belgische quinoa. Het motto van Foodbag is niet voor niets: ‘Bewust Belgisch. Beloofd.’ Foodbag heeft trouwens nóg iets te vieren: de maaltijdboxleverancier leverde z’n 11 miljoenste maaltijd aan de voordeur. Dat zijn dus evenveel maaltijden als Belgen. Om dat te vieren, stuurde Foodbag een koerier naar het Koninklijk Paleis. Fijne 21 juli!
De Zweedse Belg Anders richtte in 2011 Smartmat op. Gedreven door een passie voor gezond en lekker eten. Gentenaar Stéphane Ronse leverde met zijn Foodbag sinds 2014 maaltijdboxen aan huis – met veel aandacht voor variatie in het smaakpatroon, de ingrediënten én de keukenbeleving. Sinds 2019 roeren de twee samen in de kookpotten onder de naam Foodbag. In 2021 nam Foodbag de kookbox 15gram over. Intussen rondde Foodbag de kaap van 11 miljoen geleverde maaltijdboxen af. Met hun eigen koeriersdienst - die enkel bestaat uit vijftigplussers en gepensioneerden - leverde Foodbag dus evenveel maaltijden als dat er Belgen zijn. Om dat te vieren, bracht Foodbag ook een maaltijdbox naar de koninklijke familie. Of zoals het er wel vaker aan toe gaat bij een levering: de buren namen de box in ontvangst. Het filmpje bekijk je hier.
Forel uit de Amblève
Bij Foodbag maken ze er geen geheim van: ze houden van superverse, seizoensgebonde, duurzame producten van eigen bodem. Intussen werkt Foodbag samen met een vijftigtal lokale leveranciers, aan beide kanten van de taalgrens en verspreid over heel België.
Van biologische geta over verse zuivelproducten van de Hollebeekhoeve, Berlaarse grillkaas, krokante toppings van het jonge, Belgische Topp’d, de Belgisch gekweekte Stoffels tomaten of Belgische quinoa – een product dat vaak uit Zuid-Amerika komt. Zo haalt Foodbag de mosterd bij Aux Vraies Saveurs uit Couthuin (Luik). De forel die je in de maaltijdbox vindt, wordt op ambachtelijke wijze gekweekt in het water van de Amblève door Mathonet forelkwekerij. Lionel Plaquette uit Namen produceert ambachtelijk (luxe)boter - zoals boter met dragon en sjalot of truffels, citroen en groene paprika - met respect voor traditie en met bijzondere aandacht voor het voederen van zijn vee. En de Ardeense mozzarella komt van Buffl'Ardenne - de enige Belgische producent van buffelmelk.
Recept: Belgische klassieker met een twist
Nodig (voor 4 porties):
500 g wortelen
4 stronk witloof
1 blokje rundsbouillon
600 g pulled pork
mayonaise
Leffe bruin (33 cl)
2 gele uien
800 g aardappelen
Witte wijnazijn & balsamicoazijn
Mosterd
Bloem of een snede wit brood
Over Foodbag
De Foodbag-chefs stellen elke week 35 gezonde en gevarieerde gerechten voor, waar jij er drie, vier, vijf of zes uitpikt en zo je eigen, persoonlijke maaltijdbox samenstelt. Je kiest voor (een mix van) vegetarische, originele, kindvriendelijk, snelle, Sandra Bekkari-proof of kant-en-klare gerechten. Dankzij de praktische en eenvoudige receptenkaarten tover je in no-time een heerlijke maaltijd op tafel. Optioneel vul je je Foodbag aan met extra’s zoals een aperobox, fruitmand, soep of granola. Een abonnement is niet verplicht en je kan per gerecht kiezen voor hoeveel personen je het wilt bestellen. Foodbag wordt gekoeld aan je voordeur geleverd op één van de vier leverdagen, door eigen goedlachse bezorgers. Om de maaltijdboxen aan je voordeur te krijgen, schakelen ze voornamelijk vijftigplussers en gepensioneerden in. Hun distributiedienst bestaat uit 100 eigen chauffeurs en 150 inpakkers. In juni 2019 fusioneerde Foodbag met Smartmat. In 2021 nam Foodbag de kookbox 15gram over, daarmee is Smartmat het grootste Belgische fresh food e-commerce bedrijf. In 2022 werd Rayon gelanceerd, de eerste online supermarkt die overal in België levert. Meer weten? Ambassadeur en Foodbag chef Sandra Bekkari neemt je in deze video mee achter de schermen.
Over Foodbag
De Foodbag-chefs stellen elke week 35 verse en gevarieerde gerechten voor, waar jij er drie, vier, vijf of zes uitpikt en zo je eigen, persoonlijke maaltijdbox samenstelt. Je kiest voor (een mix van) vegetarische, originele, kindvriendelijk, snelle, Sandra Bekkari-proof of kant-en-klare gerechten. Dankzij de praktische en eenvoudige receptenkaarten tover je in no-time een heerlijke maaltijd op tafel. Optioneel vul je je Foodbag aan met extra’s zoals een aperobox, fruitmand, soep of granola. Een abonnement is niet verplicht en je kan per gerecht kiezen voor hoeveel personen je het wilt bestellen. Foodbag wordt gekoeld aan je voordeur geleverd op één van de vier leverdagen, door eigen goedlachse bezorgers. Om de maaltijdboxen aan je voordeur te krijgen, schakelen ze voornamelijk vijftigplussers en gepensioneerden in. Hun distributiedienst bestaat uit 100 eigen chauffeurs en 150 inpakkers. In juni 2019 fusioneerde Foodbag met Smartmat. In 2021 nam Foodbag de kookbox 15gram over, daarmee is Smartmat het grootste Belgische fresh food e-commerce bedrijf. In 2022 kondigde Colruyt Group zijn participatie aan in Smartmat NV. Meer weten? Ambassadeur en Foodbag chef Sandra Bekkari neemt je in deze video mee achter de schermen: https://www.youtube.com/watch?v=3xv3YeV6NkE