Dit jaar gingen meer dan 6500 Belgen de VeggieChallenge van ProVeg aan. Het ‘vegetarisme’ en ‘veganisme’ zijn zeker niet nieuw,  maar het zijn vooral de ‘flexitariërs’ die aan een opmars bezig zijn: mensen die hun stukje vlees niet kunnen of willen missen, maar óók open staan voor de vegetarische keuken. Wat blijkt uit onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) eerder deze week? De Belg blijft verknocht aan het stuk vlees op z’n bord. 68% zegt dat vlees sterk ingebakken zit in zijn voedingsgewoonte. Wat blijkt (gelukkig) óók? De Belg wisselt vlees af met vis, week- en schaaldieren, vegetarische vleesvervangers óf neemt een maaltijd zonder een van die producten.

En da’s ook wat maaltijdboxleverancier Foodbag stimuleert: evenwichtig en gevarieerd eten. De op-en-top Belgische kookbox zit vol seizoensgebonden, verse, duurzame producten van eigen bodem. Elke week heb je als klant de keuze uit 30 gerechten, waarvan acht vegetarische en drie veganistische opties.

Eén ton Belgische champignons


De slogan van Foodbag is niet voor niets ‘Bewust. Belgisch. Beloofd.’ De maaltijdboxleverancier communiceert transparant over de afkomst van producten en kiest - waar kan - altijd voor een duurzaam en lokaal alternatief. 

Wie tijdens de VeggieChallenge - en eigenlijk het hele jaar door - een maaltijdbox bij Foodbag bestelt, ontdekt heel wat (plantaardige) producten ‘van bij ons’. In de kookbox vind je onder andere de vleesvervangers van het Belgische BonMush - op basis van oesterzwam, Berloumi (een Belgische, Berlaarse grillkaas), Davai: plantaardige, Gentse dumplings en de 100% plant-based producten van Greenway. 

De Foodbagchefs rekenen per maaltijd en per persoon zo’n 150 gram vlees en maar liefst 200 gram groenten. En ook de kant-en-klare ‘Heat & Eat’ maaltijden bestaan voor minstens 40% uit groenten. In de top drie ‘populairste groenten’ bij Foodbag klanten staan champignons, wortelen en prei. Zo zaten er afgelopen (veggie) maand in totaal maar liefst 10.589 kilogram Belgische  champignons van Lesage  in de maaltijdboxen: 100% Belgische champignons geteeld aan de oevers van de Leie in het West-Vlaamse Bavikhove. 

Foodbag is en blijft een sterk Belgisch e-commerce retail verhaal waar alle schakels in het proces - van aankoop, fulfilment tot transport - in eigen Belgische handen blijven. De strategie waarmee de organisatie ooit werd opgezet en een strategie waarin we blijven investeren naar de toekomst toe.
Stéphane Ronse, CEO van Foodbag

Veggie eten = korting


Sinds maart kan je als Foodbagklant punten sparen met een loyalty-systeem. Per bestelling krijg je een aantal punten, die je kan inwisselen voor een korting óf zelfs fysieke prijzen. Als wekelijkse of tweewekelijkse abonnee verdien je bij elke bestelling 20 punten. Als eenmalige besteller verdien je 10 punten bij elke bestelling. En wie voor een vegetarisch of vegan gerecht kiest, krijgt vijf punten extra.

Over Foodbag

De Foodbag-chefs stellen elke week 35 verse en gevarieerde gerechten voor, waar jij er drie, vier, vijf of zes uitpikt en zo je eigen, persoonlijke maaltijdbox samenstelt. Je kiest voor (een mix van) vegetarische, originele, kindvriendelijk, snelle, Sandra Bekkari-proof of kant-en-klare gerechten. Dankzij de praktische en eenvoudige receptenkaarten tover je in no-time een heerlijke maaltijd op tafel. Optioneel vul je je Foodbag aan met extra’s zoals een aperobox, fruitmand, soep of granola. Een abonnement is niet verplicht en je kan per gerecht kiezen voor hoeveel personen je het wilt bestellen. Foodbag wordt gekoeld aan je voordeur geleverd op één van de vier leverdagen, door eigen goedlachse bezorgers. Om de maaltijdboxen aan je voordeur te krijgen, schakelen ze voornamelijk vijftigplussers en gepensioneerden in. Hun distributiedienst bestaat uit 100 eigen chauffeurs en 150 inpakkers. In juni 2019 fusioneerde Foodbag met Smartmat. In 2021 nam Foodbag de kookbox 15gram over, daarmee is Smartmat het grootste Belgische fresh food e-commerce bedrijf. In 2022 kondigde Colruyt Group zijn participatie aan in Smartmat NV. Meer weten? Ambassadeur en Foodbag chef Sandra Bekkari neemt je in deze video mee achter de schermen: https://www.youtube.com/watch?v=3xv3YeV6NkE