Zes innovatieve projecten krijgen een financiële duw in de rug voor hun strijd tegen wegwerpverpakkingen. De winnaars werden geselecteerd uit in totaal 23 inzendingen, als onderdeel van de Green Deal Anders Verpakt. Dat is een samenwerking tussen de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en meer dan 80 bedrijven, organisaties en overheden.

Het tij keren

15.000 ton ofwel 300 miljoen eenheden. Dat is de indrukwekkende hoeveelheid wegwerpverpakkingen in de distributiesector waarmee de vorig jaar opgerichte Green Deal Anders Verpakt de komende drie jaar komaf wil maken. “De voorbije tien jaar is de hoeveelheid eenmalige verpakkingen met 10 procent gestegen. Dat tij willen we keren door meer herbruikbare verpakkingen en slimmere verpakkingen te gaan gebruiken”, klonk het tijdens de start bij OVAM. Meer dan 80 bedrijven, organisaties en overheden ondertekenden de overeenkomst. Om de omschakeling een extra duw in de rug te geven, lanceerde de Stuurgroep van de Green Deal Anders Verpakt een oproep, waarbij beloftevolle projecten op financiële ondersteuning zouden kunnen rekenen. 

Reusable Packaging System (RPS) – Smartmat en Red-use On-the-Go

Via het RPS-project schakelt Smartmat voor zijn maaltijdboxen over van een klassieke kartonnen verpakking naar een herbruikbare. Om dit project te realiseren wordt een systeem opgezet om leeggoedstromen van herbruikbare verpakkingen af te handelen. Hiermee draagt het project bij aan een oplossing voor het opvolgingsprobleem voor herbruikbare verpakkingen. Met een reductie van 250 ton aan kartonnen dozen op jaarbasis zorgt het project voor een directe ecologische impact. Daarnaast willen de projectpartners een shift teweegbrengen in het consumentengedrag omdat herbruikbare verpakkingen volgens hen dé richting is die de maatschappij moet uitgaan. 

Foodbag Team Stephane Ronse 1