September – da’s een drukke periode voor veel ouders. Gelukkig hoef je dankzij maaltijdboxleverancier Foodbag je hoofd niet te breken over wat je ’s avonds na school of werk op tafel tovert én kan je je de rush naar de supermarkt besparen. Je kiest je maaltijden en eventuele extra’s en je Foodbag wordt samen met alle Belgische ingrediënten en recepten voor je deur geleverd op een moment dat voor jou past. Maar voor vele duizenden kinderen staat er ’s avonds geen warme en voedzame maaltijd op tafel en is in armoede leven de harde, dagelijkse realiteit.

Het hart van de Foodbag-chefs brak bij het horen van de alarmerende cijfers – bijna 1 op 5 van alle kinderen in België heeft een armoederisico – en ze beslisten om heel wat gezinnen een duwtje in de rug te geven. Daarvoor werkt Foodbag samen met Stichting Pelicano. Deze nationale organisatie gaat elke dag de strijd aan tegen kinderarmoede in ons land. Via een zorgpartner bieden ze kinderen hulp tot in het werkveld om zo de vicieuze armoedecirkel te doorbreken.

Wie een weekmenu voor zichzelf samenstelt op foodbag.be, kan bij de extra’s heel eenvoudig 1, 2 of 3 warme maaltijden aanklikken om cadeau te doen aan iemand anders. Dat kost je 3 euro per maaltijd. Per verkochte maaltijd schenkt Foodbag één euro extra aan Stichting Pelicano.

Foodbag werkt trouwens nog steeds met de allerbeste, seizoensgebonden ingrediënten, bij voorkeur van Belgische oorsprong. Uit de 30 keuzegerechten kies je als Foodbagklant tot 5 maaltijden per week en kies je heel flexibel het aantal porties per gerecht en zijn er ook heel wat extraatjes als pakweg een charcuteriebox, brood, granola of vers sinaasappelsap. Je bestelt tot vier weken vooruit en je maaltijdbox wordt voor je deur geleverd door eigen bezorgers. Want Foodbag heeft z’n eigen koerierdienst: om de maaltijdboxen tot bij klanten te krijgen, schakelen ze voornamelijk vijftigplussers en gepensioneerden in. Naast de traditionele zondag en maandag, kan je kiezen om je Foodbag op vrijdag of zaterdag te laten leveren – in héél België.

Over Pelicano

Stichting Pelicano biedt duurzame en financiële hulp voor kinderen in schrijnende armoede, tot ze hun plaats vinden in het werkveld. Met deze duurzame aanpak doorbreken ze de vicieuze armoedecirkel.

De financiële steun verloopt via zorgpartners, voornamelijk scholen en OCMW’s, die een dossier indien voor de kansarme kinderen die zij detecteren. Zij zien erop toe dat alle financiële steun rechtstreeks naar het welzijn van het Pelicanokind gaat en dus niet naar de ouders of een voogd.

Over Foodbag

De Foodbag-chefs stellen elke week 35 verse en gevarieerde gerechten voor, waar jij er drie, vier, vijf of zes uitpikt en zo je eigen, persoonlijke maaltijdbox samenstelt. Je kiest voor (een mix van) vegetarische, originele, kindvriendelijk, snelle, Sandra Bekkari-proof of kant-en-klare gerechten. Dankzij de praktische en eenvoudige receptenkaarten tover je in no-time een heerlijke maaltijd op tafel. Optioneel vul je je Foodbag aan met extra’s zoals een aperobox, fruitmand, soep of granola. Een abonnement is niet verplicht en je kan per gerecht kiezen voor hoeveel personen je het wilt bestellen. Foodbag wordt gekoeld aan je voordeur geleverd op één van de vier leverdagen, door eigen goedlachse bezorgers. Om de maaltijdboxen aan je voordeur te krijgen, schakelen ze voornamelijk vijftigplussers en gepensioneerden in. Hun distributiedienst bestaat uit 100 eigen chauffeurs en 150 inpakkers. In juni 2019 fusioneerde Foodbag met Smartmat. In 2021 nam Foodbag de kookbox 15gram over, daarmee is Smartmat het grootste Belgische fresh food e-commerce bedrijf. In 2022 kondigde Colruyt Group zijn participatie aan in Smartmat NV. Meer weten? Ambassadeur en Foodbag chef Sandra Bekkari neemt je in deze video mee achter de schermen: https://www.youtube.com/watch?v=3xv3YeV6NkE