We blijken toleranter te worden voor een vegetarische levensstijl: bijna de helft van de Belgen (44%) vindt dat er geen vlees op je bord nodig is om van een volwaardige maaltijd te kunnen spreken. Dat blijkt uit een iVox-studie in opdracht van de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). Uit datzelfde onderzoek blijkt dat net geen kwart van de Belgen jonger dan 34 minstens drie maal per week vegetarisch eet - dat was in 2016 nog slechts 12 procent.

Het vegetarisme en veganisme is niet nieuw, maar het zijn vooral de ‘flexitariërs die aan een sterke opmars bezig zijn: mensen die hun stukje vlees niet kunnen of willen missen, maar óók open staan voor de vegetarische keuken. Dat weten de chefs van Foodbag al langer. De op-en-top Belgische kookbox zit vol seizoensgebonden, verse, duurzame producten van eigen bodem. Van de zestien gezonde en gevarieerde gerechten, zijn er vijf vegetarisch.

Eén van die vijf vegetarische gerechten is er trouwens eentje volgens de Sana-methode. (Televisie)chef Sandra Bekkari bewijst dat gezond en evenwichtig eten ook lekker kan zijn. Zij ontwikkelt Sana-gerechten die voor minstens de helft uit groenten bestaan. 

Uit de cijfers die EVA vzw bekend maakte, blijkt dat de belangrijkste redenen die Belgen tegenhouden om meer vegetarisch te eten ‘smaak’ en ‘onvoldoende kookvaardigheden’ zijn. Foodbag is daar eigenlijk de geschikte oplossing voor. In de box: handige en stap-voor-stap recepten en alle ingrediënten voor drie of vier gezonde maaltijden – veggie voor wie wil, maar je kan ook gaan voor een mix met originele, kindvriendelijke, snelle of zelfs SANA-proof gerechten. Naast ‘gezond’ en ‘duurzaam’ vinden we ook het lokale heel belangrijk. We werken met kwaliteitsvolle en seizoensgebonden producten, bij voorkeur van Belgische oorsprong.
Stéphane Ronse, CEO Foodbag

Over Foodbag

De Foodbag-chefs stellen elke week 35 verse en gevarieerde gerechten voor, waar jij er drie, vier, vijf of zes uitpikt en zo je eigen, persoonlijke maaltijdbox samenstelt. Je kiest voor (een mix van) vegetarische, originele, kindvriendelijk, snelle, Sandra Bekkari-proof of kant-en-klare gerechten. Dankzij de praktische en eenvoudige receptenkaarten tover je in no-time een heerlijke maaltijd op tafel. Optioneel vul je je Foodbag aan met extra’s zoals een aperobox, fruitmand, soep of granola. Een abonnement is niet verplicht en je kan per gerecht kiezen voor hoeveel personen je het wilt bestellen. Foodbag wordt gekoeld aan je voordeur geleverd op één van de vier leverdagen, door eigen goedlachse bezorgers. Om de maaltijdboxen aan je voordeur te krijgen, schakelen ze voornamelijk vijftigplussers en gepensioneerden in. Hun distributiedienst bestaat uit 100 eigen chauffeurs en 150 inpakkers. In juni 2019 fusioneerde Foodbag met Smartmat. In 2021 nam Foodbag de kookbox 15gram over, daarmee is Smartmat het grootste Belgische fresh food e-commerce bedrijf. In 2022 kondigde Colruyt Group zijn participatie aan in Smartmat NV. Meer weten? Ambassadeur en Foodbag chef Sandra Bekkari neemt je in deze video mee achter de schermen: https://www.youtube.com/watch?v=3xv3YeV6NkE