Onze ingrediënten

 

Hoe eet je lekker, gezond en milieubewust? We hebben het huiswerk al voor jou gemaakt door smakelijke maaltijden samen te stellen met grote zorg voor kwaliteit en voedingswaarde, maar evenzeer met aandacht voor het klimaat en de ecosystemen. Je vindt altijd opnieuw verse, smaakvolle kwaliteitsingrediënten in je bestelling.

De essentie: eerlijke ingrediënten

Bij voorkeur worden de verse ingrediënten van hoge kwaliteit zorgvuldig geselecteerd uit inlandse producten. In principe vind je geen (half)verwerkte producten in je wekelijkse boodschappentas. Smartmat vermijdt zo veel mogelijk additieven als mononatriumglutamaat (E621), gehydrogeneerd vet, sojalecithine (dat resten van oplosmiddelen kan bevatten) of kunstmatige zoetmakers als aspartaam en sucralose. Smartmat levert geen producten met gemodificeerd zetmeel (enkelvoudige koolhydraten die je lichaam niet herkent) en ander ongewenste toevoegingen. Zo verkiezen we echte room, maar we gebruiken die spaarzamer en vaak verdund met water of melk. Ook bewaarmiddelen en kleurstoffen worden zo veel mogelijk geweerd.

Bovendien is minimum 25% van de producten (en minstens 50% in de veggie pakketten) die wij leveren biologisch. Het controleorgaan Certisys controleert de biogarantie van deze ingrediënten, en voorziet ze van het BE-BIO-01Certisys label. Lees meer over biologische producten.

Over groenten

We zijn gek op groenten. We vinden ze lekker. Maar soms heb je een vleugje inspiratie nodig om ze interessant te maken. Velen houden het te vaak bij de traditionele succesnummers als komkommer, sla, paprika en tomaten. Dat zijn natuurlijk heerlijke groenten, maar ze geven je geen voldaan gevoel en worden vaak gekweekt in serres die weinig klimaatvriendelijk zijn en verwarmd worden met fossiele brandstoffen. Bij ons krijg je niet alleen inspiratie, we zorgen ook voor een grote variatie zonder dat we daarbij grijpen naar seizoensvreemde varianten. Verschillende soorten kolen, uien en wortelgroenten zijn eenvoudig te telen en hebben geen grote hoeveelheden energie nodig. Daar maken we dus vaak gebruik van. Ze geven sneller een voldaan gevoel dan bijvoorbeeld ijsbergsla en vele andere groenten.

melissamilis-gerechten-1-klein

Over vlees

We kiezen altijd voor vers, Belgisch vlees. We halen ons vlees bij gecertificeerde vleeshandelaars die bij lokale kwekers inkopen en die – net zoals wij – belang hechten aan de ethische behandeling van dieren en aan superieure kwaliteit. Wij leveren het vlees meestal voorgesneden en beperken daarmee de bereidingstijd tot een minimum. Variatie, een korte bereidingstijd en milieuvriendelijkheid zijn de criteria die doorwegen bij de keuze van het vlees. Het gehakt dat we meegeven is bovendien bijna altijd glutenvrij.

Ons doel is producten te vinden met zo weinig mogelijk toevoegingen.

Over vis

Wanneer we vis op het menu zetten, houden we altijd rekening met het milieu. Zo zullen we nooit een vissoort gebruiken die wegens overbevissing op de WWF-lijst staat. We kiezen ook nooit voor zoetwatervis, tijgergarnalen of vis afkomstig uit de Baltische Zee.

Over droge voeding

We gebruiken overwegend verse voedingswaren die we verder aanvullen met kruiden en eventueel smaakvolle ingrediënten zoals kappertjes, mangochutney, zongedroogde tomaten en ansjovis. Koolhydraten vind je terug in onder andere tortilla’s, pasta, quinoa, gierst, couscous en bulgur, en in verse producten zoals aardappelen en verse pasta. We kiezen altijd voor kwaliteit en geven daarbij de voorkeur aan ecologisch geproduceerde pasta en granen.

Over zuivelproducten

De zuivelproducten die we gebruiken, komen van inlandse verdelers. We verkiezen de zuivere, volle smaak van het product. De meeste op smaak gebrachte versies zijn vaak niet alleen duurder, maar bevatten daarnaast ook ongewenste additieven en andere industriële ingrediënten zoals gemodificeerd zetmeel en dikmakers.

We gebruiken meestal geen magere producten, maar kleine hoeveelheden van het volle product dat we met water of melk aanlengen. Als we een dikkere consistentie willen, dan voegen we een natuurlijk zetmeel toe. Soms selecteren we voorgeraspte kaas, maar dan wel een alternatief zonder kleurstoffen. Kazen die we wel vaker in de recepten opnemen, zijn onder meer parmezaan, mozzarella, feta, halloumi, mascarpone en ricotta.

Go veggie!

Smartmat wil ervoor zorgen dat onze klanten lekker, maar ook gezond en bewust eten. Daarom vinden we het belangrijk stil te staan bij de producten die we jullie meegeven. We kiezen voor biologische en indien mogelijk ook voor lokale producten die zo weinig mogelijk additieven bevatten, en houden daarbij rekening met een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

We zien het ook als onze taak om onze klanten te wijzen op de overtollige vleesconsumptie in onze samenleving. Bij Smartmat zijn we zeker niet allen vegetarisch, maar we doen wel ons best om hier zo bewust mogelijk mee om te gaan. Want minder vlees en vis eten, daar zijn talloze redenen voor. Dus waarom de gewoonte van dat dagelijkse stuk vlees of vis niet eens even onder de loep nemen? Wat kunnen we samen veranderen als we bereid zijn onszelf uit te dagen om te kiezen voor een alternatief dat minstens even lekker kan zijn?

Pasta met citroenmarinade, geroosterde groenten en feta

In onze gewone menu’s en de Quick&Easy-menu’s zal je regelmatig een veggie gerechtje terugvinden. Zo willen we een diverse samenstelling maken tussen vlees, vis en vegetarisch. Wist je dat je per vegetarische dag 11,2 m op je ecologische voetdafdruk, 1000 liter water (of 10 baden) en 2 kg broeikasgassen (of 15 km autorijden) bespaart? Voor de productie van vlees is er immers enorm veel water, land en energie nodig. Maar laat jezelf vooral verrassen door onze heerlijke vegetarische menu’s voor 2 of 4 personen en ontdek hoe lekker veggie kan zijn!

Jaarlijks doen we ook mee met Dagen Zonder Vlees, waarbij je standaard wekelijks een vegetarisch gerecht terugvindt in de menu’s . Tijdens de vastenperiode eten we minder vlees en vis om zo samen te besparen op onze ecologische voetafdruk. Door het groeiende bevolkingsaantal belasten we ons globale milieu steeds meer door het eten van vlees en vis. Dagen zonder vlees houdt geen pleidooi voor volledig vegetarisme, maar wil met deze campagne het bewustzijn omtrent duurzame voedingsgewoontes aanhalen.

Zomerse wrap met tuinbonendip