Foodbag, de Belgische maaltijdbox met lokale ingrediënten, introduceert als eerste in Europa de herbruikbare box. Hiermee wil Foodbag overschakelen van klassieke kartonnen verpakkingen naar herbruikbare verpakkingen voor hun maaltijdboxen en in de eerste twee jaren tot 150 ton karton uitsparen. Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir, mocht al eerste de herbruikbare box in ontvangt nemen. “Een fantastisch initiatief om onze afvalberg te verkleinen.”
"We vinden het als onderneming uiterst belangrijk om de consument zo veel mogelijk bewust te maken van zijn of haar impact door consumptie," aldus Gustave Lorré, Project manager bij Foodbag. "In de kernwaarden van Foodbag staan vernieuwing en innovatie centraal. Met deze nieuwe oplossing van herbruikbare verpakkingen zijn we de eerste maaltijdboxleverancier in Europa die een duurzaam alternatief aanbiedt."
De herbruikbare maaltijdboxen zijn het gevolg van twee jaar intensief onderzoek en ontwikkeling, waarbij verschillende types boxen grondig zijn onderzocht en een geavanceerd IT-systeem is opgezet met RFID-technologie, om de stromen van herbruikbare verpakkingen te beheren. Foodbag kreeg hierbij financiële ondersteuning van de Vlaamse 'Green Deal Anders Verpakt' (GDAV).
“Herbruikbare verpakkingen integreren in de maatschappij blijft een uitdaging. Dit project van Foodbag toont dat er oplossingen mogelijk zijn. Met de GDAV is een nieuwe dynamiek gelanceerd waarin we dankzij een samenwerking van verschillende spelers naar oplossingen zoeken.” zegt Marie Van Breusegem, voorzitter van de Stuurgroep GDAV.
Door deze innovatie zal Foodbag in de eerste twee jaar 150 ton eenmalige kartonnen verpakkingen vermijden, wat aanzienlijk zal bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Daarnaast zijn er nog meer voordelen verbonden aan de ecologische verpakking. “We kunnen de vrachtwagens die onze verdeelcentra bevoorraden met verse producten efficiënter laden. De boxen zijn steviger, waardoor we hoger kunnen stapelen. Dat betekent minder ritten, minder kilometers en dus een verdere CO2-reductie,” aldus Lorré.
Belangrijke kenmerken van de nieuwe herbruikbare box:
Materiaal: Onze nieuwe boxen zullen circulair zijn, want indien een box beschadigd raakt, dan zal onze leverancier deze recycleren en voor een nieuw doeleinde gebruiken.
Nestbare boxen: De boxen kunnen in elkaar worden gezet en bieden daardoor een efficiënte opslagoplossing.
Hygiëne: Boxen worden na ieder gebruik gedesinfecteerd.
Interne monitoring: Intern streeft Foodbag naar het monitoren van duurzaamheidsparameters door het aantal rotaties van herbruikbare verpakkingen te volgen en de besparingen op conventionele verpakkingsmaterialen in kaart te brengen.
Vlaams minister Zuhal Demir kreeg de allereerste herbruikbare maaltijdbox uit handen van Foodbag bezorger Leo, bijgestaan door CEO en oprichter van Foodbag Stéphane Ronse en projectmanager Gustave Lorré. “Ik ben zeer vereerd om als allereerste deze box te ontvangen”, aldus de minister.
"Dit toekomstgerichte initiatief helpt onze afvalberg verkleinen. We moeten af van single-use verpakkingen en overstappen op herbruikbare en circulaire alternatieven. De overheid stelt hiervoor regels op, maar samenwerking met duurzame ondernemers zoals Foodbag versterkt dit proces. De Green Deal Anders Verpakt geeft hen daarbij een extra duwtje. Dit is een initiatief van de toekomst, en ik geloof dat anderen zullen volgen."
“Deze verwezenlijking is de start van een grotere evolutie binnen Foodbag”, aldus Stéphane Ronse, CEO en oprichter van Foodbag, “'Waarbij we in de toekomst willen experimenteren om ook andere eenmalige verpakkingen, zoals bij pasta of rijst, te vervangen door herbruikbare alternatieven. Foodbag blijft zich inzetten als innovatieve speler op het gebied van duurzaamheid en wil blijvende impact maken op zowel ecologisch als maatschappelijk vlak.”
Klanten die kiezen voor een herbruikbare box, betalen een waarborg die na het retourneren terug op het account van de klant wordt geplaatst. De ingebruikname van de herbruikbare boxen start in september en tegen eind 2024 hoopt Foodbag uitgerold te zijn over heel België.
Over GDAV
De Green Deal 'Anders Verpakt' (www.greendealandersverpakt.be) is een innovatieve publiek-private samenwerking. Initiatiefnemers van deze Green Deal Anders Verpakt zijn de OVAM, Comeos, Fevia, Vil en Detic, die verschillende sectoren omvatten binnen de waardeketen.
De Green Deal Anders Verpakt draait om vermijden en hergebruik van verpakkingen, waarbij zo’n 100 stakeholders zich inzetten in concrete projecten.
Over Foodbag
De Foodbag-chefs stellen elke week 35 verse en gevarieerde gerechten voor, waar jij er drie, vier, vijf of zes uitpikt en zo je eigen, persoonlijke maaltijdbox samenstelt. Je kiest voor (een mix van) vegetarische, originele, kindvriendelijk, snelle, Sandra Bekkari-proof of kant-en-klare gerechten. Dankzij de praktische en eenvoudige receptenkaarten tover je in no-time een heerlijke maaltijd op tafel. Optioneel vul je je Foodbag aan met extra’s zoals een aperobox, fruitmand, soep of granola. Een abonnement is niet verplicht en je kan per gerecht kiezen voor hoeveel personen je het wilt bestellen. Foodbag wordt gekoeld aan je voordeur geleverd op één van de vier leverdagen, door eigen goedlachse bezorgers. Om de maaltijdboxen aan je voordeur te krijgen, schakelen ze voornamelijk vijftigplussers en gepensioneerden in. Hun distributiedienst bestaat uit 100 eigen chauffeurs en 150 inpakkers. In juni 2019 fusioneerde Foodbag met Smartmat. In 2021 nam Foodbag de kookbox 15gram over, daarmee is Smartmat het grootste Belgische fresh food e-commerce bedrijf. In 2022 kondigde Colruyt Group zijn participatie aan in Smartmat NV. Meer weten? Ambassadeur en Foodbag chef Sandra Bekkari neemt je in deze video mee achter de schermen: https://www.youtube.com/watch?v=3xv3YeV6NkE